Haber

Başkan Altay: “Hedefimiz Konya’yı tarihin yeniden doğduğu bir şehir haline getirmek”

Konya Büyükşehir Belediyesi’nin kentin tarihi dokusunu canlandırmak amacıyla düzenlediği “Konya Alaaddin Tepesi 2. Kılıçarslan Konağı ve Hafriyat Alanı Mimari Fikir Proje Yarışması”nda ödüller sahiplerini buldu. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, yarışmanın daha çok kişinin katıldığı ve daha çok mesleğinde öne çıkan kişilerin emek verdiği bir sonuçla sonuçlandığını belirterek ortak aklı vurguladı. Yarışmada emeği geçen başta heyet üyeleri olmak üzere herkese teşekkür eden lider Altay, “İnşallah en güzel uygulamayla Konyamıza güzel bir başlangıç ​​yapacağız. Daha büyük bir hayalimiz var. Darü’l-Mülk Projesi adı altında 20 farklı noktada proje yürütüyoruz. Hedefimiz 2028 yılı sonuna kadar Konya’yı tarihin yeniden yükseldiği bir şehir haline getirmek” dedi.

“Konya Alaaddin Tepesi 2. Kılıçarslan Konağı ve Hafriyat Alanı Mimari Fikirler Proje Yarışması” kolokyumu ve ödül töreni gerçekleştirildi.

“ÖNEMLİ OLAN TÜM TEPENİN ŞEHİR HAYATINA ÇOK KATILMASIDIR”

Büyükşehir Belediyesi Taş Bina Kültür Sanat’ta düzenlenen programda konuşan Heyet Başkanı Cafer Bozkurt, “Yarışma ile yeni bir projeye imza atılmak istenmiş ve bunun için kapsamlı bir heyet çalışmasına başlanmıştır. Çalışma sırasında tek bir kalıntıyı korumaz; bu zirvenin yani höyüğün korunması konusunda bütüncül bir çalışmanın daha doğru olduğu anlaşılmıştır. Bu nedenle çalışmaları iki aşamalı olarak programladık ve sonucunda 47 proje geldi. Bu 47 projeyi değerlendirdik ve 7 tanesini ikinci etap için seçtik. Burada önemli olan tüm zirvenin kent yaşamına çok yönlü katılımı ve buradaki kültürlerin yaşatılmasıdır. Alaaddin Köşkü kalıntılarının yanı sıra farklı dönemlere ait kalıntılar da korunmuştur. Bununla ilgili bir yarışma vardı, heyet olarak değerlendirdik. Emeği geçen herkese teşekkür ederim” dedi.

“ALAADDİN TOPES KONYALILAR İÇİN SADECE BİR TEPE DEĞİL”

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ise Alaaddin Tepesi’nin Konyalılar için sadece bir zirve olmadığını belirterek, Alaaddin Tepesi’nin hem tarihi bir anlam taşıdığını hem de kentte hemen herkesin hatıralarının olduğu bir yer olduğunu sözlerine ekledi.

“ORTAK AKIL OLUŞTURMAYA ÇALIŞTIK”

Alaaddin Tepesi’nin tarihi olarak Selçuklu padişahlarının defnedildiği değerli bir bölge olduğuna ve Selçukluların en nadide eserlerinden biri olan Alaaddin Camii’nin bulunduğuna değinen Önder Altay, düzenledikleri yarışma ile ortak akıl oluşturmaya çalıştıklarını; Mesleğinde öne çıkan kişilerin çok çalışması gibi bir sonucun olduğunu belirtti.

“KONYA’MIZ İÇİN İYİ BİR BAŞLANGIÇ YAPACAĞIMIZA İNANIYORUM”

Yarışmanın konusunun zorluğuna dikkat çeken Lider Altay, “Elimizdeki malzeme kerpiç. Konumu tarihi bir sitedir. Sonuç olarak, çok zor bir karardı. Ancak heyetimiz bunun için çok uğraştı ve en beğenileni seçmek için büyük çaba sarf etti. Heyet başkanımız Cafer Bozkurt’a, heyet üyelerimiz Nevzat Sayın, Armağan Güleç Protectz, Ömer Dabanlı, Nevzat Çevik, Muharrem Ceken ve Mehmet Uysal’a şükranlarımı sunuyorum. Başından beri bizlere büyük destek veren İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürümüz Sayın Coşkun Yılmaz’a çok teşekkür ediyorum. Konya Çevre Şehircilik İl Müdürümüz Hülya’ya, Dicle Aydın ve Yaşar Erdemir hocamıza, müze uzmanımız Mehmet Ali Çelebi’ye, çalışma arkadaşlarıma ve emeği geçen herkese teşekkür ederim. Umarım en keyiflisi seçilir ve en keyifli uygulama ile Konyamıza keyifli bir başlangıç ​​yaparız inşallah.”

“KONYA TARİHİ KİMLİKLERİNİN YENİDEN GÜÇLENDİRİLDİĞİ BİR ŞEHİR OLARAK ADINI TÜM TÜRKİYE’YE GETİRİCEK”

Başkan Altay konuşmasını şöyle sürdürdü: “Daha büyük bir hayalimiz var. Darü’l-Mülk Projesi adı altında 20 noktada daha proje yürütüyoruz. Bazıları tamamlandı. Bazıları hala üretimde. Bir kısmı proje aşamasında. Ancak tamamlandığında Mevlana Kültür Merkezi’nden Alaaddin Tepesi’ne ve hatta Kılıçarslan Meydanı’na kadar yeni bir aks oluşturmayı hedefliyoruz. Bu bölgedeki tarihi surların gün yüzüne çıkarılması, Mevlana Çarşısı ve Altın Çarşı’nın kentsel dönüşümü, Mevlana’dan sonra yapılacak müze, Mevlana Caddesi’nde düzenlenen programlar, Meram Belediyemizin Şükran Mahallesi’nin dönüşümü, Larende, Alaaddin Zirvesi’nin Cephe Güzelleştirmesi, şu an içinde bulunduğumuz Taş Bina, Taş Bina Hz. Mevlana’nın ikametgahı ve medresesinin bulunduğu alanda düzenlemeler… Tüm bunlar tamamlandığında bunun için 2028 yılına kadar kendimize bir hedef koyduk. İnşallah bu süre içinde tamamlanır. Konya, tarihi kimliğinin ön plana çıktığı bir şehir olarak adından bir kez daha söz ettirecektir.”

“DARÜ’L-MULK KONYA’YI İNCELEMEK İÇİN ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

Bu tür çalışmaları çok değerli ve kıymetli bulduğunu kaydeden Lider Altay, “Böyle büyük bir işi tek başımıza yapma şansımız yok. Bu nedenle farklı profesyonel disiplinlerde farklı kişilerle çalışıyoruz. Burada çalışanlar olduğu gibi Darü’l-Mülk Projesi kapsamında büyük emekleri olan arkadaşlarımız da var. Hedefimiz, inşallah 2028 yılı sonuna kadar, 2029 yılına gelmeden, belirlediğimiz bu 20 alanda Konya’yı tarihin yeniden yükselen bir şehir haline getirmek ve Darü’l-Mülk’ü canlandırmak için çalışmalarımıza devam edeceğiz. Yarışmada sorunsuz olanlardan daha iyisini seçtiğimize inanıyoruz. Yarışmalara katılmak çok zor bir iş olduğu için buna cesaret eden tüm arkadaşlarımıza teşekkür etmek istiyorum. Mezunlarımızı tebrik ederiz. İnşallah birkaç yıl sonra bunun gerçekleştiğine şahit olur ve şehrimize yeni bir bedel yaratırız.”

“KONYA KÜLTÜREL MİRASIYLA ÖNEMLİ BİR ŞEHİR”

AK Parti Konya Milletvekili Mustafa Hakan Özer, Konya’nın kadim bir şehir olduğunu belirterek, “Selçuklular iki asırdır bu coğrafyaya yön vermiş değerli bir medeniyettir. Konya iki yüz yıldır bu medeniyete başkentlik yapmış bir şehirdir. Bu nedenle o döneme özgü değerli eserleri içinde barındıran ve kültürel mirasını taşıyan nadide bir şehirdir. Konya, bu kültürel mirası korumak için elinden gelenin en iyisini yapmak gibi değerli bir sorumluluğa sahiptir. Büyükşehir Belediyemiz, Selçuklu, Karatay ve Meram belediyelerimizin birbirinden değerli projeleriyle birçok tarihi eser ayakta duruyor. O anlamda burada yapılan çalışmaların değerli olduğunu düşünüyorum.”

Protokol gereği dereceye girenlere ödüllerinin verildiği ödül töreninin ardından heyet üyeleri ve akademisyenlerin katılımıyla yarışmanın kolokyumu gerçekleştirildi.

Programa; AK Parti Konya Milletvekilleri Orhan Fazilet, Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatımcı, Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz, Konya Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Başkanı Hülya Şevik, Konya Mimarlar Odası Eski Başkanı Armağan Güleç Kormaz , heyet üyeleri, mimarlar, öğrenciler ve konuklar.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

taraklihaber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu