EYT’yi az farkla kaçıranlara bir haber var! Dikkat: Mühletin sonu olmayacak…
Emeklilik yaşı (EYT) düzenlemesi kapsamında emekliliği kaçıranlar için emekli aylığına hak kazanmak için birçok seçenek bulunmaktadır. Tasarı, prim gün sayısı ve çalışma yılı şartlarını yerine getirmeyenleri de kapsayacak.
Bu şartları yerine getirdikleri anda EYT yönetmeliğinden yararlanarak emekli olabilecekler. Örneğin 1999 yılı Şubat ayında sigortalı erkek çalışan, gelecek yıl 25 yıllık çalışma yılını tamamlayacağı için 2024 yılı Şubat ayında EYT düzenlemesinden yararlanabilecektir.
1999 yılı Ağustos ayında sigortalı olan ve sadece 4400 prim gün ödeyen kadın çalışan 20 yıllık hizmet süresi dolmuş olmasına rağmen EYT kapsamına alınmamaktadır.
Prim gün sayısını 5000’e tamamladığı gün EYT yönetmeliği kapsamında emekli olabilecek. EYT kapsamında olmasına rağmen prim günü.
EYT ve erken emeklilik hakkında sorulan soruların cevapları şöyle:
Bağ-Kur’lular da kısmi emeklilikten yararlanabilir mi?
SSK ile Bağ-Kur arasındaki fark lafta değil. Sigorta branşları için farklı hesaplamalar yapılmaktadır. SSK çalışanları için 3600 prim gün, kadınlar için 50 yıl, erkekler için 55 yıl. Bağ-Kur’da 5400 prim gün, kadınlarda 50 yaş, erkeklerde 55 yaş. Bağ-Kur’lu bir çalışanın 5400 gün ile emekli olabilmesi için belirlenen yaşa ve işe giriş tarihine göre belirlenen prim gün sayısına göre hesaplama yapılır. Örneğin 8 Eylül 1999 ile 2008 Nisan ortası arasında 4500 günlük sigortalılıktan emeklilik hakkı elde edebilir.
Emeklilik dilekçesini verdikten sonra hizmet birleştirme başvurusu talep edecek miyim?
HİZMET konsolidasyonu emeklilik başvurusu yapılmadan önce yapılmalıdır. 4A-4B çalışanları ve banka fonları hizmet konsolidasyonu için başvurabilir. e-devlet kapısı üzerinden çalışan kuruma verilen hizmet birleştirme dilekçesi ile sosyal güvenlik il/merkez müdürlüğüne gidilerek yapılabilir. Kamu görevlisi olarak çalışırken bu görevden ayrılanlar, belirlenecek ve diğer hizmetleriyle birleştirilecek 4C kapsamındaki hizmetlerine başvurabilirler. Fiili hizmet süresi artışı (Aşınma payı) prim ödeme gün sayısına eklenir. Emekli maaşı alan kişiler bu başvuruyu yapamazlar.
18 yaşını doldurmadan çalışmaya başlayanlar da EYT yaptırabilir mi?
İşe giriş tarihinde 18 yaşından küçük olanlar için sigorta girişi kabul edilmektedir. Bu yaşa ulaştıktan sonra sigortalılık süreleri başlar. EYT kapsamında olup, sigortalılık süreleri bu yaşların tamamlandığı tarihten itibaren hesaplanır.
EYT dışında en erken emeklilik hangi koşullarda mümkün?
HEM SSK hem de Bağ-Kur kapsamında sigortalılar için en erken emeklilik fırsatı malul emekliliğidir. İş kazası veya meslek hastalığı sonucu çalışma gücünün veya kazanma gücünün en az yüzde 60’ını kaybedenler, yaş şartı aranmaksızın en az 10 yıl çalışmış olmak şartıyla 1.800 primi olması şartıyla emekliliğe hak kazanır. günler. 1 Ekim 2008 tarihi ve sonrasında memur olarak çalışmaya başlayan ve çalışma gücünün yüzde 60’ını kaybettiği tespit edilen 4C kapsamındaki sigortalılar da bire bir emekli olabiliyor.
Eksik günlerimi tamamlamak için ödünç almaktan başka seçeneğim var mı?
Eksik prim günleriniz varsa size uygun olan borç türünü ödediğiniz takdirde prim günlerinizi isteğe bağlı sigorta ile tamamlayabilirsiniz. EYT’den yararlanmak için askerlik ve doğum borçlanması için başvuranların ödeme planlarının bu hafta gelmesi bekleniyor. Borçlar da bir ay içinde ödenecek. Eksik ikramiye günü tamamlanınca emekli olabilecektir.
2026’da eksik olan prim ve çalışma süresini dolduran EYT yönetmeliğinden faydalanır mı?
EYT kapsamında 2 milyondan fazla kişi var ama yeterli primi ve zamanı yok. Bu kapsamda olanlar da yasal düzenlemeden yararlanabilecek. Şartları yerine getirdikleri tarih itibariyle emeklilik dilekçesi verebilecekler.
İkramiye günleri yetersiz olup yaşı büyük olanlara kısmi aylık bağlanacak mı?
8 EYLÜL 1999’dan önce, kısmi emeklilik için yaş şartı maddelerle geçersiz kılınmıştı. Kısmi emeklilik şartları devam edecek ve bu kapsamdaki kişiler beklemek zorunda kalmayacak. Mevcut uygulamada 15 yıl 3600 günü dolduranlar başka bir çalışma yapmadan emekli olabiliyor. Bu uygulama emeklilikte prim ödeme gün sayısı şartını sağlayamayan ve yaşı ilerlemiş bireylere normal emekliliğe göre daha az primle emekli olabilme imkanı sunmaktadır. Kısmi emekliliğe hak kazananlar en düşük emekli maaşı olan 5 bin 500 lira alacak.