Haber

Washington Post başyazısı: ‘Büyüyen despotizmin gölgesinde seçimler’

Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimleri yaklaşırken, ABD’de yayınlanan The Washington Post gazetesi, Türkiye’deki seçimleri “Türkiye’de artan despotizmin gölgesi seçimlerin üzerine düşüyor” başlıklı bir başyazıyla yayınladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 20 yıl önce iktidara geldiğinde, “Türkiye’deki birçok kişiye ve Türkiye’nin dünyadaki müttefiklerine, çoğunluğu Müslüman olan bir ülkede ılımlı, Batı yanlısı, iş yanlısı bir reformist ve İslamcı köktendinciliğe karşı bir siper” çağrısında bulundu. 11 Eylül 2001 saldırılarının ardından, kelimenin ‘olduğu gibi’ ortaya çıktığını hatırlatarak, “Ancak bu kelime büyük ölçüde buharlaştı” dedi.

“PEK ÇOK TÜRKÜN KIZGIN OLMASINA ŞAŞIRMAMALIYIZ”

Gazetenin başyazısına göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 14 Mayıs seçimleri öncesinde popülaritesinin düşmesi, “baskı, muhalif görüşler ve bir zamanlar bağımsız olan kurumları susturma ve insan hakları ve demokratik normları hor görme üzerine inşa ettiği otokrasisinden halkın hoşnutsuzluğunu yansıtıyor. “

Washington Post, Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı ve CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na işaret ederek, “Erdoğan’ın Türkiye ekonomisini kötü yönetmesi sonucunda yaşam standartları geriledi, Türk lirası değer kaybetti ve enflasyon arttı. yükseldi.” Türk’ün öfkeli olmasına şaşmamak gerektiğini, bunun sonucu olarak da kamuoyu yoklamalarında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘renksiz eski bürokrat rakibi’nin önde gittiğini yazdı.

‘BU İKİLİ OYUN ARACILIĞDAN DAHA FAZLASI’

Cumhurbaşkanı Erdoğan yönetiminde izlenen siyaseti ve 14 Mayıs seçim sonuçlarının dış politika açısından olası sonuçlarını da ele alan Washington Post, Rusya-Ukrayna savaşına değinerek, “Madem Türkiye de rol oynadı. Batı’nın yaptırımlarını atlatarak Moskova’ya ulaşımın ordu tarafından kullanıldığını belirten Putin, “Putin’in hassas teknolojiler, elektronik ve araç parçaları tedarik ederek güçlerini birleştirdiğinden şüpheleniliyor” dedi.

Gazete başyazısında ayrıca, ‘Erdoğan’ın kendisini jeopolitik olarak ‘ilk tercih edilecek kişi’ olarak konumlandırmak için iki tarafı karşı karşıya getirme şeklindeki ikili oyununun arabuluculuktan daha fazlası olduğu’ belirtildi.

“MAHKEMELER İNTİKAM ARAÇLARI HALİNE GELDİ”

Washington Post, ‘ülkede en derin ve belki de en kalıcı hasarın Erdoğan’ın iktidarı sona erdiğinde verildiğini’ yazarak, ‘Görüş ayrılıklarını körükleyerek ülkeyi yöneten Erdoğan’ın, diriliş için gerekli alanı daralttığını’ yazdı. bir zamanlar renkli olan sivil toplum’ ve mahkemelerin ‘Erdoğan’ın intikamı olarak gördüğü’. Onun cihazları haline geldiklerini yazdı.

The Washington Post, Maraş merkezli 6 Şubat depremlerine atıfta bulunarak, “Depremde inşaat standartlarına uymayan binaların yıkılması ve bu nedenle artan can kaybı birçok Türk tarafından yolsuzluğun simgesi olarak algılanıyor” yorumunu yaptı. ve Erdoğan yönetiminin karakteristik özelliği olan kötü yönetim.”

‘KILIÇDAROĞLU, ERDOĞAN’A ZİYARET ETTİ’

Başyazısında Erdoğan’ın rakibi Kemal Kılıçdaroğlu’na da atıfta bulunan Washington Post, Kılıçdaroğlu’nun konutunun mutfağında çektiği görüntülerin Erdoğan’ın binden fazla odalı sarayıyla tezat oluşturduğunu bildirdi. Gazete, “Birçok Türk, Kılıçdaroğlu’nun ‘Erdoğanizm’in büyük zarar verdiği hoşgörü, çoğulculuk, insan haklarına saygı ve ekonomik sağduyu gibi kavramları yeniden inşa etme vaadi karşısında karizma eksikliğiyle ilgilenmiyor” dedi. .

The Washington Post, Erdoğan’ın 14 Mayıs’taki seçimi kaybetmesi veya ikinci tura kalması halinde sonuca itiraz edebilecekleri endişesini hatırlatarak, “Demokrasinin nispeten sağlam bir yere sahip olduğu bir ülkede bunlar sıkıntılar Erdoğan’ın bazı ilkeleri ne kadar derinden zedelediğinin ölçüsüdür.’ yorumunda bulundu.(DIŞ HABER)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu